gambar sekadar hiasan

 

Sekiranya anda sedang mencari maklumat tentang cara membuat anak yang berkesan dan berjaya membuat seorang wanita hamil, maka anda perlu membaca artikel ini.

Dalam artikel ini, sangat jelas tentang perkara-perkara yang perlu dilakukan yang boleh membuat anda hamil dan mendapatkan anak. Walaupun ramai yang merasakan mudah untuk mereka hamil, tetapi untuk sesetengah pasangan lain, ia boleh menjadi sukar.

Ini kerana terdapat banyak perkara yang menentukan kejayaan atau kegagalan wanita hamil. Untuk itu, jika anda ingin mempunyai anak yang cepat, maka anda harus tahu perkara yang menentukan kejayaan kehamilan.

Berikut adalah 8 perkara yang boleh membantu anda untuk hamil:

1. Lakukan hubungan seks secara berkala 2-3 kali seminggu

Perkara pertama yang diperhatikan oleh pasangan adalah hubungan intim yang mesti dilakukan dalam tempoh subur. Kerana semasa telur subur ini telah siap disenyawakan oleh sperma yang dikeluarkan dari ovari (ovarium) ke ovari (tiub fallopian).

Oleh itu, apabila anda melakukan hubungan seks dalam tempoh subur, peluang untuk bertemu dengan sperma dan telur sangat tinggi, jadi peluang untuk hamil menjadi sangat besar. Oleh itu, pakar obstetrik memberikan nasihat lain dalam hubungan seks yang juga sangat berkesan dalam menyokong terjadinya kehamilan.

Caranya ialah mempunyai hubungan berkala 2 hingga 3 kali seminggu. Kerana kegagalan kehamilan yang biasa berlaku adalah telur di dalam tiub fallopian tetapi sperma tidak, oleh kerana masa yang singkat (hanya 24 jam), telur akhirnya mati dan kehamilan tidak berlaku.

Dengan melakukan hubungan tetap 2 hingga 3 kali seminggu, ketersediaan sperma dalam tiub fallopian tidak pernah habis. Oleh itu apabila telur dibebaskan ke dalam tiub fallopian, persenyawaan boleh berlaku serta-merta dan risiko kegagalan persenyawaan akibat kehidupan telur yang dipendekkan dapat dielakkan.

 

2. Ambil Asid Folik untuk meningkatkan peluang kehamilan

Anda tidak akan pernah hamil jika telur dan sperma suami anda tidak berkualiti, kerana kejayaan persenyawaan bergantung kepada kualiti telur dan sperma.

Oleh kerana itu, agar boleh hamil dan mempunyai anak, anda perlu menjaga kualiti pengeluaran telur anda dan juga sperma suami anda. Caranya ialah dengan mengambil asid folik secara tetap.

Asid folik akan menyuburkan ovari untuk menghasilkan telur yang dapat ovulasi dengan baik dan selain itu ia juga membantu lelaki dalam menghasilkan sperma yang berkualiti yang dapat bersenyawa dengan baik pada telur. Berita baik! asid folik dapat dijumpai dengan mudah, kerana terdapat banyak di dalam buah, sayuran dan kacang.

Senarai makanan yang mengandungi asid folik tinggi:

Pisang, avokado, tembikai, strawberi, betik masak, oren, bit merah, jagung, salad, bayam, tauge, kubis, brokoli, kacang almond, kacang hijau dan kacang lentil adalah makanan dari jenis buah-buahan, sayur-sayuran dan kacang-kacangan yang mengandungi asid folik tinggi.

Makan beberapa makanan yang mengandungi asid folik tinggi yang dinyatakan di atas secara teratur, kerana ia sangat berkesan dalam menyokong kejayaan persenyawaan.

3. Mengambil Vitamin E dan Protein Sihat untuk mengekalkan tahap kesuburan

Kesuburan wanita berkait rapat dengan kitaran haid, masa subur dan ovulasi juga.

Oleh itu, walaupun asid folik akan menghasilkan telur yang berkualiti, tetapi jika kitaran haid, tempoh subur dan ovulasi terganggu, telur akan tetap sukar untuk ovulasi.

Oleh itu, agar kitaran haid, tempoh subur dan ovulasi berjalan lancar, kesuburan mesti tetap stabil – oleh itu, telur tidak terganggu apabila ovulasi.

Mengambili vitamin E dan protein yang sihat adalah penyelesaian untuk ini, kerana kedua-dua nutrien ini berfungsi untuk mengekalkan penghasilan hormon estrogen dan progesteron yang mengawal kesuburan.

Oleh itu, kitaran haid, tempoh subur dan ovulasi berjalan lancar supaya telur juga boleh mengovulasi dengan baik.

Untuk lelaki, vitamin E dan protein yang sihat berguna untuk mencegah kerosakan pada DNA sperma, jadi kecacatan pada janin akibat kerosakan DNA sperma dapat dielakkan.

Vitamin E dan protein sihat boleh didapati dalam makanan seperti: salmon, putih telur rebus dan kacang soya.

 

4. Elakkan berat badan yang terlalu gemuk

Terdapat banyak penyelidikan yang telah membuktikan, bahawa berat badan yang terlalu gemuk boleh membuatkan wanita sukar hamil.

Berat yang dikategorikan sebagai berat badan berlebihan boleh menjadikan wanita sukar untuk hamil adalah berat badan yang nilai BMI (Body Mass Index) melebihi 40.

Jika anda menimbang BMI di atas 40, segera lakukan diet untuk mengurangkan berat badan anda menjadi ideal, kerana ia benar-benar boleh membuat anda sukar hamil.

Berat badan yang ideal untuk hamil ialah BMInya berada dalam lingkungan 18 – 23.

 

5. Elakkan berat badan yang terlalu kurus

Sekiranya berat badan terlalu gemuk dapat membuat seorang wanita sukar hamil, maka sebaliknya adalah benar – iaitu berat badan yang terlalu kurus akan menjadikan wanita sukar hamil.

Malah dalam beberapa kajian, berat badan terlalu kurus adalah pengaruh yang lebih besar dalam menjadikan wanita sukar hamil daripada berat yang terlalu gemuk.

Oleh itu, sangat penting bagi anda yang merancang untuk mempunyai anak-anak dengan cepat untuk mengelakkan berat badan yang terlalu kurus.

Berat badan yang terlalu kurus yang boleh membuat anda sukar hamil adalah berat nilai BMI kurang daripada 18.

Jika anda mendapati skor BMI anda kurang dari 18, maka diet pemakanan yang seimbang boleh meningkatkan berat badan anda untuk menjadi ideal.

 

6. Elakkan stress

Beban fikiran yang berlebihan seperti tekanan, boleh membuat seorang wanita sukar untuk hamil – bahkan semakin sukar. Faktor stress juga boleh menjadi yang lebih bahaya daripada berat yang terlalu gemuk atau terlalu kurus.

Ini kerana tekanan akan memberi impak secara langsung kepada gangguan kestabilan hormon yang mengawal kesuburan, dalam kes ini estrogen dan progesteron.

Apabila kestabilan kedua hormon ini terganggu, kitaran haid, tempoh subur dan ovulasi akan terganggu – keadaan ini akan membuat telur sukar untuk berovulasi.

7. Lakukan senaman

Senaman yang konsisten sangat penting untuk membantu anda hamil. Dengan bersenam, kestabilan metabolisme tubuh akan dikekalkan, supaya organ penting badan termasuk organ pembiakan berfungsi secara optimum.

Dengan cara itu, proses-proses yang memulakan kehamilan seperti ovulasi dan konsepsi boleh berjalan dengan lancar, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk hamil.

Di samping itu, senaman juga akan membantu mengekalkan berat badan anda supaya anda mengelakkan risiko obesiti yang boleh menghalang kehamilan.

Oleh itu, senaman yang kerap adalah tentang bagaimana membuat anak juga penting supaya anda boleh hamil dan mempunyai anak. Senaman yang baik untuk anda adalah seperti yoga, pilates, aerobik dan joging.

8. Elakkan daripada faktor-faktor lain yang menghalang kehamilan

Selain berat badan yang terlalu gemuk, terlalu kurus dan juga stres, ada faktor-faktor lain yang juga boleh menghalang anda dari hamil. Untuk itu, anda perlu mengelakkan faktor-faktor penghalang kehamilan ini jika anda ingin berjaya mencapai impian anda untuk segera mempunyai anak.

Merokok, sering minum minuman bersoda (sprite, fanta, coca cola dan sebagainya), minum arak, sering mengambil kafein dalam jumlah banyak (misalnya minum 4 cawan kopi / hari), suka makan makanan bergoreng, adalah hal -yang merupakan faktor menghalang kehamilan.

Jika anda ingin cepat hamil dan mempunyai anak, elakkan hal-hal tersebut di atas, kerana ia boleh membuat anda sukar hamil. Dengan mengikuti panduan di atas, inshaAllah usaha anda tidak akan sia-sia dan akhirnya boleh membuahkan hasil, iaitu anda mendapat anak yang selama ini anda impikan.

Mudah-mudahan dengan mengikuti panduan ini, anda boleh cepat mendapat anak. Namun begitu, semua ini berlaku dengan izin Tuhan Yang Maha Esa. Kita cuma boleh berusaha dan tawakkal.

sumber : lesungpipit.com